Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Συνάντηση εργασίας του Δημάρχου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκου Καραπάνου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης


Με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και τον Υφυπουργό Βασίλη Κόκκαλη, συναντήθηκε χθες Πέμπτη 26-10 στην Αθήνα ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος.
Στην συνάντηση εργασίας, συμμετείχαν επίσης ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος, η βουλευτής Αιτωλ/νίας Μαρία Τριανταφύλλου, εκπρόσωπος του ΤΟΕΒ Νεοχωρίου καθώς επίσης εκπρόσωποι παραγωγών του Δήμου.

Ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, υπέβαλλε προς συζήτηση και διάλογο με την ηγεσία του Υπουργείου, θέματα αρμοδιότητας που αφορούν το Δήμο, όπως η τελική ένταξη της Ελιάς Καλαμών στον Εθνικό Κατάλογο προϊόντων, ο καθαρισμός των αρδευτικών υποδομών της πεδιάδας του Αχελώου και η παραχώρηση της έκτασης (με παράλληλα επέκταση) που κατέχει σήμερα η Αερολέσχη Μεσολογγίου.
Ειδικότερα, σχετικά με την Ελιά Καλαμών ο Νίκος Καραπάνος σημείωσε πως «Θεωρούμε πως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα αποκαταστήσει οριστικά αυτή τη φορά το δίκαιο αίτημα των αγροτών και ειδικά των ελαιοπαραγωγών, μεγάλο μέρος των οποίων διατηρούν τις καλλιέργειές τους στο Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου. Η διεύρυνση της ΠΟΠ Καλαμών σε εθνικό επίπεδο, θα αποδώσει τα μέγιστα τόσο στην ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, όσο και στην ελληνική οικονομία. Σε μια περίοδο όπου χρειάζονται κίνητρα ειδικά στους νέους να παραμείνουν στον τόπο τους και να καλλιεργήσουν τη γη τους, οι πολιτικές αποφάσεις είναι ιδιαίτερα κρίσιμες».

Ακολούθως ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου αναφέρθηκε σε ένα ακόμη σοβαρότατο ζήτημα που απασχολεί τους αγρότες του Δήμου, όπως είναι αυτό της συντήρησης και καθαρισμού των αποστραγγιστικών τάφρων. Ήδη έχει αποσταλεί επιστολή προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Παν. Καμμένο με ταυτόχρονη κοινοποίηση προς τον κ. Βαγγέλη Αποστόλου για την ενεργοποίηση της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών του ΓΕΕΘΑ, προκειμένου να διατεθεί ο απαραίτητος μηχανικός εξοπλισμός (σκαπτικά ή άλλα μηχανήματα) για να λυθεί το οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές. Σημειώνεται δε, πως από την κατασκευή τους έως σήμερα, οι αποστραγγιστικές τάφροι δεν συντηρήθηκαν επαρκώς, με αποτέλεσμα οι φερτές ύλες να φράσουν διαρκώς, προκαλώντας σχεδόν μόνιμα καταστροφικούς πλημμυρισμούς.
Οι κ.κ. Αποστόλου και Κόκκαλης μετά την εκτενή ενημέρωση του Δημάρχου, αναγνώρισαν το επείγον των ζητημάτων, ενώ τοποθετήθηκαν με θετική διάθεση για την επίλυσή τους.

Όπως επεσήμανε ο Νίκος Καραπάνος, ο διάλογος και η άμεση συνεργασία του Δήμου με τους αρμόδιους πολιτικούς φορείς, μπορεί να λειτουργήσει δημιουργικά δρομολογώντας λύσεις για μεγάλα προβλήματα που απασχολούν εδώ και δεκαετίες.