Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου. «Οι νέες γενιές να είναι υπερήφανες για τους προγόνους τους»





Κορυφώθηκαν σήμερα στην Ιερή πόλη του Μεσολογγίου, οι εκδηλώσεις για τον Εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 1940, με επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων των τελευταίων πολέμων από το Δήμαρχο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης και τους εκπροσώπους των στρατιωτικών αρχών και σωμάτων ασφαλείας ενώ ακολούθησε η καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στις εκδηλώσεις ο Γενικός Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας Παυσανίας Παπαγεωργίου, ενώ παρευρέθηκαν επίσης ο Βουλευτής Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νικ. Μπαλαμπάνης, Αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι φορέων.

Στο μήνυμά του για την σημερινή Επέτειο ο δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος αναφέρει: Τιμούμε σήμερα με κάθε μεγαλοπρέπεια και σεβασμό, την γενιά των Ελλήνων που όρθωσε με θάρρος το ανάστημά της, μπροστά σε σκοτεινές δυνάμεις που ακόμη σήμερα -μετά από 77 ολόκληρα χρόνια - προκαλούν τον αποτροπιασμό και τη φρίκη στην ανθρωπότητα.
Η γενιά των ηρώων του 1940, ήταν αυτή που υπενθύμισε στους λαούς του κόσμου για μια ακόμη φορά τις καταβολές των Ελλήνων. Το αλύγιστο φρόνημά τους, την αγάπη για την πατρίδα και τα όσα αυτή σημαίνει για την ίδια μας την ύπαρξη.
Χρέος όλων είναι να κρατήσουμε βαθιά μέσα στην ψυχή μας τη μνήμη τους. Να διδάξουμε τις επόμενες γενιές, έτσι ώστε να είναι περήφανες για τους προγόνους τους. Είναι θεμελιακή αξία άλλωστε του λαού μας η τιμή σ αυτούς που πέρασαν Ελεύθεροι στην Ιστορία.
 Πέρα από την άψογη παρουσία των μαθητικών τμημάτων, τις καλύτερες των εντυπώσεων προκάλεσαν οι οπλίτες και οι αξιωματικοί του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, που εκτός από τα καθιερωμένα τμήματα, φέτος έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στον εορτασμό ο Διαγγελέας και η Διμοιρία Επιδείξεων. Τα τμήματα της παρέλασης, συνόδευσε η Φιλαρμονική Ιερής Πόλης Μεσολογγίου «Διονύσιος Σολωμός».