Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

1821-2021 Η Ι.Π. Μεσολογγίου ξεκινά την… Έξοδο στο Μέλλον !

 


Διαδικτυακά παρουσιάστηκε το πρόγραμμα εορτασμών για το 2021

Ένας από τους πρώτους Δήμους πανελλαδικά που ανακοίνωσε τις δράσεις του για το επετειακό έτος

 

Η πρώτη παρουσίαση των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, έγινε το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου ανήμερα της γιορτής του πολιούχου της Ι.Π. Μεσολογγίου Αγίου Σπυρίδωνα μέσω του διαδικτύου.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Κώστας Λύρος και τα μέλη της Επιτροπής «Ιερά Πόλις Μεσολογγίου Επανάσταση Αυτοθυσία» Νίκος Ζαχαριάς Καθηγητής – Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κωνσταντίνος Καρκανιάς Μηχανικός, εκπαιδευτικός και συγγραφέας και Φώτης Σπυρόπουλος Δικηγόρος – Διδάκτορας της Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έγκαιρα, υπεύθυνα και με βαριά την αίσθηση του χρέους της εμβληματικής συμμετοχής της Ι.Π. του Μεσολογγίου στην μεγάλη εθνική γιορτή, η Επιτροπή επιμελήθηκε και παρουσίασε ένα πρώτο πλάνο εκδηλώσεων οι οποίες εκτός από τους εορτασμούς στοχεύουν στην εξωστρέφεια και την ανάδειξη του πολιτισμικού αποθέματος του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου. Το παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον του τόπου, συναντώνται μέσα από δράσεις όπου τα στοιχεία τα οποία κυριαρχούν είναι η έμπνευση η πρωτοτυπία, αλλά και η όσο το δυνατόν πηγαία και κυρίως ευρεία συμμετοχή.

Σύγχρονη τεχνολογία, παράδοση, τέχνες και επιστήμη αποτελούν τον «καμβά» πάνω στον οποίο θ’ αποτυπωθεί η ανθρώπινη δημιουργικότητα, θα πάρει μορφή και σχήμα, δίνοντας την ευκαιρία σε κάθε άνθρωπο ν’ αναστοχαστεί και ν’ αναζητήσει το ουσιώδες νόημα των μεγάλων στιγμών που οδήγησαν τους Έλληνες στην διεκδίκηση της Ελευθερίας τους.

 «Η Ελευθερία και η Ελλάδα είναι έννοιες ταυτόσημες», τονίζει στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Κώστας Λύρος, σημειώνοντας παράλληλα πως η διατήρηση της μνήμης του Αγώνα για ανεξαρτησία, δεν είναι απλά μια τυπική επέτειος, καθώς απευθύνεται στην ψυχή και το νου κάθε ελεύθερου ανθρώπου. Κυρίως δε, απευθύνεται στην νέα γενιά των Ελλήνων η οποία διεκδικεί το μέλλον της με δυναμισμό. Αυτή η γενιά, δεν είναι και δεν πρέπει να αισθάνεται απροσδιόριστη μέσα στον κυκεώνα της παγκοσμιοποίησης τόνισε ο Κώστας Λύρος, καθώς η ταυτότητά της προσδιορίζεται από την ίδια την Ιστορία των προγόνων της. Άλλωστε τα ιδανικά που οδήγησαν τον αγώνα τους, συγκινούν διαχρονικά και παραμένουν πάντα επίκαιρα. Στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου «έλαχε να κατέχει δεσπόζουσα θέση» επεσήμανε, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως η δημοτική αρχή έχοντας ως προτεραιότητα τον τομέα του Πολιτισμού, προχωρά στην ανάδειξη και συντήρηση των ιστορικών μνημείων της Εξόδου σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού. Ταυτόχρονα θα είναι σύντομα σε θέση να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο και τεκμηριωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη και ανάδειξη των ιστορικών χώρων πέριξ του Κήπου των Ηρώων. Αποτέλεσμα δημιουργικής συνεργασίας υπήρξε και η σύνθεση του λογότυπου της Επιτροπής, το οποίο μέσα από λιτές γραμμές και συμβολισμούς, περιγράφει την πορεία στο χρόνο αλλά και το άνοιγμα στο μέλλον. Ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου αναφερόμενος στο πλαίσιο των εορτασμών τόνισε πως το πρόγραμμα αποτελεί απόσταγμα του διαλόγου, της συνεργασίας και του μεγάλου ενδιαφέροντος της ίδιας της κοινωνίας, που αναδύθηκε μέσα από μια πρωτόγνωρη διαδικασία την οποία εγκαινίασε και πέτυχε η Επιτροπή «Ιερά Πόλις Μεσολογγίου Επανάσταση Αυτοθυσία». Μια δημιουργική αλληλεπίδραση με εξαιρετικό και ποιοτικό αποτέλεσμα. «Οφείλουμε στην ιστορία μας, με δράσεις εξωστρέφειας να οδηγηθούμε στο μέλλον. Με σθένος, αξίες και αξιώσεις. Όπως οι πρόγονοί μας» κατέληξε στον χαιρετισμό του ο Κώστας Λύρος, επισημαίνοντας ωστόσο πως απαραίτητη προϋπόθεση υλοποίησης του προγράμματος θα είναι οι ισχύοντες υγειονομικοί κανόνες που έχουν τεθεί λόγω της πανδημίας.


Το πρόγραμμα των εορτασμών προέκυψε μέσα από την συνεργασία των μελών της Επιτροπής τόνισε ακολούθως ο κ. Νίκος Ζαχαριάς, τονίζοντας πως ο σχεδιασμός για το Δήμο της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου, δεν σταματά το 2021. Έχει μεγαλύτερο «ορίζοντα» δράσεων, ο οποίος φτάνει σταδιακά έως το έτος «ορόσημο» 2026, όπου συμπληρώνονται 200 χρόνια από την ηρωική επέτειο της Εξόδου. Ο κ. Ζαχαριάς αναφέρθηκε αναλυτικά στους τέσσερις πρώτους μήνες του 2021 (Ιανουάριος - Απρίλιος) οι οποίοι περιλαμβάνουν ανά εκδήλωση ένα ευρύ πεδίο θεματικών αντικειμένων.

Παίρνοντας την σκυτάλη ο κ. Κωνσταντίνος Καρκανιάς αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε η Επιτροπή προκειμένου το αποτέλεσμα της σοβαρής εργασίας της να παραπέμπει σε «πραγματικούς εορτασμούς». Όπως είπε, με αυτό τον τρόπο η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση θα εορτασθεί «όπως πρέπει». Στην παρουσίασή του αναφέρθηκε στον προγραμματισμό από τον Μάιο του 2021 έως το τέλος του έτους, ενώ τόνισε πως οι τελικές δράσεις που θα συναποφασισθούν- αφού επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες- υπόσχονται ένα «πολύ ζωντανό 2021».


«Το Μεσολόγγι υπήρξε η Ανάσταση της Ελλάδας» ανέφερε κατά την παρουσίασή του ο κ. Φώτης Σπυρόπουλος, συμπληρώνοντας πως «Με συνεργασία και συμμετοχή, με διαφάνεια και σεβασμό συνεργαζόμαστε ανιδιοτελώς για να δείξουμε στα πέρατα του κόσμου τι σημαίνει Μεσολόγγι». «Για να γίνει συνείδηση παντού πως κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι Δημότης Μεσολογγίου» επεσήμανε ο κ. Σπυρόπουλος.

 

Αναλυτικά η παρουσίαση στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=H_SudWZN-_s

 

Εκ της Επιτροπής «Ιερά Πόλις Μεσολογγίου Επανάσταση Αυτοθυσία»