Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

 

Ασκούμε τα καθήκοντα του Προέδρου στις κοινοτήτες μας για δεκαπέντε μήνες και πλέον έχουμε σχηματίσει σφαιρική άποψη για τους τρόπους που μπορούν να ξεπεραστούν πιο αποτελεσματικά τα προβλήματα που προκύπτουν στις περιοχές ευθύνης μας. 

Σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής απαιτείται επικοινωνία και συνεννόηση για να ξεπερνιούνται οι σκόπελοι που παρουσιάζονται. Έτσι πρέπει να λειτουργεί και η Αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς όμως, η Δημοτική αρχή συνεχίζει να ακολουθεί τον μοναχικό δρόμο που χάραξε. Αρνείται να απαντήσει στα επίσημα έγγραφα που λαμβάνει από εμάς. Αρνείται να καθίσουμε όλοι μαζί και να δημιουργήσουμε ένα σχέδιο δράσης για τις κοινότητες μας. Με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε αποκομμένοι και παρείσακτοι. Συναισθήματα που είναι αντίθετα στις εξαγγελίες του Δημάρχου για συνεργασία και συμπόρευση για το καλό του Δήμου. 

Ο Δήμος μας αποτελείται από τρεις ενότητες. Μεσολογγίου, Αιτωλικού και Οινιαδών. Οι Ενότητες έχουν κοινά προβλήματα αλλά και κάποιες ξεχωριστές ανάγκες. Για το λόγο αυτό απαιτείται προγραμματισμός των δράσεων, ούτως ώστε να γνωρίζουμε κάθε πότε είναι η τακτική -εκτός απροόπτου- παρουσία των μηχανημάτων του Δήμου, στις Ενότητες μας. Στη συνέχεια και ανάλογα με το ποιές μέρες του μήνα είναι τα μηχανήματα στις Ενότητες, θα γίνεται και ο καταμερισμός στις Κοινότητες. Η μεσοπρόθεσμη λύση που προκρίνουμε, είναι κάθε Δημοτική Ενότητα να έχει τα δικά της μηχανήματα και να μπορούν να επεμβαίνουν άμεσα, ειδικά σε έκτακτες ανάγκες. 

Η ασάφεια στο σχεδιασμό και η μη ενημέρωση των Προέδρων για θέματα που τους αφορούν, υιοθετήθηκε και στην κατάρτιση του ´Τεχνικού Προγράμματος 2021´. Ένα Τεχνικό πρόγραμμα πολύ γενικών κατευθύνσεων, στο οποίο οι παρεμβάσεις είναι αόριστες. Σε ότι αφορά έργα ηλεκτροφωτισμού, ασφαλτοστρώσεων, αποκαταστάσεις - επεκτάσεις πεζοδρομίων και αντιπλημμυρικών έργων, συνολικού ύψους 360.000 ευρώ, γίνεται γενική και αόριστη αναφορά ότι θα γίνουν στο Δήμο Μεσολογγίου. Οι πρακτικές του παρελθόντος, που αφορούσαν ασάφειες για να γίνονται εξυπηρετήσεις, είναι κατακριτέες και πρέπει να εκλείψουν ολοσχερώς. Ως Πρόεδροι Κοινοτήτων, θέλουμε να γνωρίζουμε τι ποσό αναλογεί σε κάθε Δημοτική Ενότητα ώστε να μπορούμε να συνεννοούμαστε και να προτείνουμε είτε από κοινού είτε ο καθένας μας ξεχωριστά παρεμβάσεις στις παραπάνω θεματικές. 

Οι Διοικούντες, από την επομένη των εκλογών μας αντιμετωπίζουν ως ένα ξεχωριστό κομμάτι, τοποθετώντας μας απέναντί τους. Θεωρούμε απαράδεκτο να μην ενημερωνόμαστε για τις εργασίες που γίνονται στις περιοχές ευθύνης μας. Ζητούμε να μας γνωστοποιείται νωρίτερα η κάθε παρέμβαση που σχεδιάζεται στις Κοινότητες μας. Να  υπάρχει ενημέρωση, καλύτερος προγραμματισμός και αξιοποίηση των κατά τόπους Συμβουλίων.

Κύριοι, όπως εσείς λογοδοτείτε στο σύνολο του πληθυσμού του Δήμου μας, έτσι και εμείς λογοδοτούμε στους συμπολίτες των περιοχών μας. Είναι απαράδεκτο να μην μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις σε ζητήματα που αφορούν τις Κοινότητες μας.

Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, διότι έχει χαθεί ήδη πολύτιμος Δημοτικός χρόνος. Δεν έχουμε περιθώριο για περαιτέρω αστοχίες.  

 

Συνυπογράφουν

1.    Γεώργιος Καλόκληρος, Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Κατοχής

2.    Νικόλαος Φραγκούλης, Πρόεδρος Κοινότητας Φραγκουλαίικων

3.    Δημήτριος Μπούρος, Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Σταμνάς

4.    Γιάννης Κουτσοθεόδωρος, Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Μάστρου

5.    Γιώργος Μαζαράκης, Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Πενταλόφου

6.    Μιχαήλ Μπάλας, Πρόεδρος Κοινότητας Αγίου Ηλία

7.    Πέτρος Βαμβακάς, Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Γουριάς

8.    Σπύρος Μαυρομμάτης, Πρόεδρος Κοινότητας Μούσουρα

9.    Αποστόλης Γατζούδης, Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Νεοχωρίου

10.  Όλγα Δασκαλή, Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου

11.  Ηρακλής Διαμαντόπουλος, Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Αγίου          Γεωργίου