Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Ντ. Γιαννόπουλος :"Μήπως έχετε τάξει τη θέση του Γεν. Γραμματέα αλλού;"

Αγαπητοί Συνδημότες,
Η σημερινή μέρα εκτός του ότι είναι Μεγάλη Πέμπτη, μέρα γεμάτη συμβολισμούς και μηνύματα είναι στη μνήμη μου χαραγμένη γιατί ακριβώς πριν από δέκα χρόνια έχασα τον πατέρα μου.
Φαντάζει λοιπόν ασήμαντο και παιχνιδάκι το γεγονός ότι ο κος Λύρος επέλεξε αυτή ακριβώς τη μέρα να ζητήσει δημόσια να παραιτηθώ από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου. Σημειώνω ότι στη χθεσινή μας συζήτηση ουδέποτε ετέθη θέμα παραίτησης αλλά απόφασης απόλυσής μου την οποία και προέτρεψα το Δήμαρχο να εκδώσει μέσω της υπηρεσίας. Θεωρώ ότι ακόμη και αν υπήρχαν διαφορετικές απόψεις σε θέματα είχα πολλά περιθώρια προσφοράς μέσα στο Δήμο. Άλλωστε η Αυτοδιοίκηση και η Δημοκρατία απαιτούν σύνθεση απόψεων, τα υπόλοιπα παραπέμπουν σε καθεστώτα.

Σας ενημερώνω ότι τη βδομάδα που έρχεται θα υποβάλλω την παραίτησή μου εφόσον ζητήθηκε δημόσια από το Δήμαρχο γιατί δεν έχω καμία διάθεση να παίξω με το δημοτικό χρήμα ή να είμαι εγώ προσωπικά ανάχωμα ή δικαιολογία για την πορεία του δημοτικού έργου.
Στο Δήμαρχο εύχομαι καλό Πάσχα και Μακροημέρευση για να απολαμβάνει το έργο που διατείνεται ότι θα αφήσει πίσω του στο Δήμο και στο οποίο φαίνεται ότι είχε δύο μεγάλα χειρόφρενα. Επέλεξε να απαλλαγεί από αυτά για να "τρέξει" με σπασμένα φρένα. Του το εύχομαι ως Μεσολογγίτης και για να δούμε άσπρη μέρα. Δεν προσδοκώ και πολλά ωστόσο από αυτά που είδα μέχρι σήμερα. 
Δύο πανελλαδικά ρεκόρ γρήγορης απομάκρυνσης στελεχών και μία "εξαφάνιση" άμισθου συνεργάτη λίγες μέρες μετά την ανακοίνωσή του δημόσια με αυτή την ιδιότητα και μέσα σε παγκόσμια κρίση δεν είναι και λίγο.  Τα πράγματα όμως βέβαια ξεκίνησαν πολύ διαφορετικά, με χαμόγελα, όταν πρωτοσυναντηθήκαμε επίσημα για να κλείσουμε τη συνεργασία μας κάπου στις αρχές Νοέμβρη του 2018. Σε εκείνο το χρονικό σημείο ο συνδυασμός δεν είχε καν όνομα και αριθμούσε περί τα πέντε με δέκα στελέχη. Με την είσοδό μου μαζί με δυο τρία άλλα στελέχη τα πράγματα άλλαξαν. Το τελικό αποτέλεσμα ήρθε μετά από πολύ δουλειά τόσο σε επίπεδο ψήφων όσο και οργανωτικά αφού προσωπικά τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά το καλοκαίρι, ξόδεψα πολύ χρόνο να ενημερώσω τον υποψήφιο και μετέπειτα Δήμαρχο ο οποίος δήλωνε συνεχώς ανενημέρωτος. Συνέχισα δε να προσφέρω τις υπηρεσίες από το μήνα Σεπτέμβριο από τη θέση του Γενικού Γραμματέα αντιμετωπίζοντας μέσα στα προβλήματα και θέματα που θεωρούνται αυτονόητα όπως αυτό της στελέχωσης του γραφείου Δημάρχου. Μήνες ολόκληροι πέρασαν για να αποκτήσει μια στοιχειώδη αξιοπρεπή εικόνα το γραφείο παρά τις συνεχείς οχλήσεις μου. Και μόλις ολοκληρώθηκε το παζλ των συνεργατών αποπέμπεται ο Γενικός Γραμματέας. Για να ξανανοίξει άραγε ο κύκλος;
Κε Λύρο όλο αυτό το διάστημα συνεργασίας από τον Νοέμβριο του 2018 αντιληφθήκατε τον Απρίλιο του 2020 ότι δεν υπάρχει συνεργασία και ότι έχουμε άλλες απόψεις; Μήπως έχετε τάξει τη θέση αλλού και απλά όταν με τοποθετήσατε μου χρυσώσατε το χάπι γνωρίζοντας ότι ως Γενικός Γραμματέας είμαι εντελώς αναλώσιμος; Δε ξέρω βέβαια αν σας ενοχλούσε η άποψή μου για ορισμένα θέματα αλλά έπρεπε να με ενημερώσετε αν συνέβαινε αυτό, ότι εσείς δε θέλατε Γενικό Γραμματέα, αλλά θέλατε αυλικό.
Έρχομαι στο δελτίο τύπου του γραφείου σας στο οποίο επικαλείστε έλλειψη δημόσιας αλλά και ιδιωτικής στήριξης. Αλήθεια το ιδιωτικής πως το γνωρίζετε; Καταγράφατε συνομιλίες μου ή απλά ακούγατε τον οποιονδήποτε καλοθελητή χωρίς να επιβεβαιώσετε καν κάτι με το στενό σας συνεργάτη; Μήπως όλα ήταν προδιαγεγραμμένα;  Όσον αφορά τη δημόσια στήριξη δεν είχατε βάλει φρένο στις δημόσιες τοποθετήσεις λέγοντας ότι το επικοινωνιακό είναι δική σας υπόθεση; Θυμίζω δε ότι δεν είμαι δημοτικός σύμβουλος αλλά συνεργάτης. Είναι άλλη η υφή της δουλειάς μου. Ούτε είδα κανένα συνεργάτης σας να αρθρογραφεί. Θα τους απολύσετε κι αυτούς;
Μιλάτε για ταύτιση με παράγοντες που βρίσκονται πλέον εκτός συνδυασμού. Δηλαδή επειδή εσείς αποφασίσατε ανεξήγητα να αποπέμψετε ένα συνεργάτη σας δημοτικό σύμβουλο έπρεπε κι εγώ να απαρνηθώ ένα φίλο; Σας θυμίζω ότι υπάρχουν κι άλλοι στενοί σας συνεργάτες που κάνουν παρέα μαζί μας. Θα έχουν την ίδια τύχη;
Σημειώνω δε ότι ουδέποτε έμπλεξα το υπηρεσιακό με το προσωπικό και ότι κατά τη γνώμη μου ο τομέας των έργων ήταν αυτός που δούλευε καλύτερα από όλους ακριβώς γιατί υπήρχε εμπειρία στο θέμα σε αντίθεση με τους άλλους τομείς.
Μόλις χθες βγήκατε περιχαρής να πείτε για έργα που εσείς προωθήσατε για τους αθλητικούς χώρους. Έργα που ξεκίνησε η προηγούμενη δημοτική αρχή και προώθησε ως όφειλε ο διωχθείς  αντιδήμαρχος. Αυτό το παραλείψατε.
Δε θα συνεχίσω. Η Δημόσια Διοίκηση είναι διαφορετική από τον ιδιωτικό τομέα και ο Δήμος μια επιχείρηση πολύ διαφορετική από μια οποιαδήποτε μικρή επιχείρηση. Χρειάζεται γνώση του αντικειμένου, αποκεντρωμένους και διακριτούς ρόλους, στοχοθεσία, αποφασιστικότητα, στοχευμένες συζητήσεις, ενημέρωση και σύνθεση απόψεων και εμπιστοσύνη για συνεργάτες, δημοτικούς συμβούλους και Δήμαρχο. Και άλλα πολλά. Και κάτι ακόμη. Το να διαφωνείς είναι και υγεία γιατί μέσα από τη διαφωνία προκύπτει η σύνθεση της καλύτερης άποψης. Άλλωστε όλοι κρίνονται από τον κυρίαρχο λαό.

Ελπίζω να ήμουν εγώ το εμπόδιο και να βρείτε το δρόμο σας. Να θυμάστε όμως ότι στη θέση που είστε δεν μπήκατε μόνος σας. Κάποιοι άνθρωποι έδωσαν αγώνα για αυτό και οφείλετε να τους σέβεστε. Μην κάνετε τα ίδια λάθη με τους υπόλοιπους συνεργάτες και δημοτικούς συμβούλους. Σας θυμίζω επίσης ότι ο κόσμος στο δεύτερο γύρο των εκλογών επέλεξε ένα προεκλογικό πρόγραμμα και τέλος ότι η Δημοτική σας ομάδα είναι ομάδα μειοψηφίας έτσι κι αλλιώς, οπότε απαιτείται σύνθεση απόψεων και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Κλείνω και θέλω να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους του Δήμου. Τους σέβομαι, τους τιμώ, τους ευχαριστώ από καρδιάς για τη συνεργασία και θεωρώ ότι υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα για το Δήμο. Μπορεί στο μέλλον. Που ξέρετε;

Ως ενεργός και ανεξάρτητος πάλι δημότης εύχομαι σε όλους, καλή Ανάσταση, καλό Πάσχα και γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα.


Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος
Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός,MSc
Πρώην Γενικός Γραμματέας Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου