Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Ο Ιερός Λόχος αναγεννάται στην Ιερή Πόλη



Την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου του 2019, ήταν η 198η επέτειος της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.
Αυτή την ημέρα επέλεξε ο Σύλλογος Φίλοι της Μουσικής «Διονύσιος Σολωμός» της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, να αποτελέσει τη γενέθλια ημέρα του Εγχειρήματος «Ο Ιερός Λόχος αναγεννάται στην Ιερή Πόλη», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρίου Κοσμά και υποστηρίζεται από τον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κύριο Νικόλαο Καραπάνο.

Ως πρώτη πράξη του εγχειρήματος αυτού, το οποίο έχει χρονικό ορίζοντα τους εορτασμούς των διακοσίων ετών από την Επανάσταση του 1821, η Φιλαρμονική του Συλλόγου ενδύθηκε σήμερα για πρώτη φορά, αντίγραφο της στολής των Ιερολοχιτών του Αλέξανδρου Υψηλάντη.
Στις 11.00 το πρωί, στον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών της οδού Στησιχόρου, όπου φυλάσσεται η Καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κι ακολούθως, σχηματίστηκε πομπή, δια των οδών Ηρώδου του Αττικού και Βασιλίσσης Σοφίας, στην οποία συμμετείχε, πέραν της Φιλαρμονικής, άγημα ενδεδυμένο ιστορικές φορεσιές, αποτελούμενο από μέλη του Ομίλου Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου «ο Λιάρος», του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών Όπλων Πατρών και της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.
Η πομπή κατέληξε στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου όπου κατατέθηκαν στέφανοι.
Στη συνέχεια στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο παρουσιάστηκε επίσημα το νέο Εγχείρημα του Συλλόγου.
Χαιρετισμούς απηύθηναν ο Προέδρος του Συλλόγου Φίλοι της Μουσικής «Διονύσιος Σολωμός» κ. Δημήτρης Φωλιάς, Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο εκπροσωπών τον Δήμαρχο, Αντιδήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Σπυρίδων Καρβέλης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Καθηγητής Νικόλαος Ζαχαριάς, ο εκπρόσωπος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Παναγιώτης Λεσγίδης.
Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και τις Ένοπλες Δυνάμεις εκπροσώπησε ο Υποστράτηγος Νικόλαος Χιονής και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος.
Κεντρικός ομιλητής υπήρξε ο π. Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γεώργιος Σούρλας, με θέμα «Στα βήματα του Ιερού Λόχου». 
Ομιλία εκφώνησε και η Ιστορικός, Επιμελήτρια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου κα Νικολέττα Ζυγούρη, με θέμα «Η ιστορία του Ιερού Λόχου μέσα από τα κειμήλια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου».
Ο Αρχιμουσικός του Σύλλόγου «Διονύσιος Σολωμός» κ. Μάκης Κουτσαγγέλης παρουσίασε την Στολή, πανομοιότυπη εκείνης του Ιερού Λόχου, την οποία θα ενδύεται η Φιλαρμονική, την Σημαία της, αντίγραφο της Σημαίας του, καθώς επίσης και δύο αυθεντικά κειμήλια τα οποία αντιγράφηκαν από τα σωζόμενα αυθεντικά πρωτότυπα με μέγιστη ακρίβεια: την Λόγχη, επίστεψη της Σημαίας, και το Έμβλημα που κοσμεί τα καπέλα.
Την εκδήλωση προσφώνησε και συντόνισε ο Επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Ειδήσεων της τηλεόρασης του ΑΝΤ1 κ. Νικόλας Βαφειάδης.
Επίσης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ο Θρήνος - Ύμνος «Εις τον Ιερόν Λόχον», σύνθεση του Λουκά Αδαμόπουλου σε ποίηση του Ανδρέα Κάλβου.
Ακούστηκε επίσης από την Φιλαρμονική η «Μπαντονάδα», ο Μεσολογγίτικος παραδοσιακός σκοπός.
Μετά την απονομή ευχαριστηρίων σε όσους συμμετείχαν στο εγχείρημα «ο Ιερός Λόχος αναγεννάται στην Ιερή Πόλη», η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.