Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Σε επισφάλεια Παιδικοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ και “Βοήθεια στο Σπίτι”

Οι περισσότεροι δήμοι της χώρας ορθώς ξεκίνησαν εγγραφές, παρ’ όλο που δεν γνωρίζουν πόσα παιδιά θα φιλοξενήσουν και σε ποιους χώρους θα τα στεγάσουν. Τα μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό φέρνουν έως και διπλασιασμό των αιθουσών ή στην αντίθετη περίπτωση τη μείωση του προσωπικού των κοινωνικών δομών στο ήμισυ, αν υπάρξει μείωση των παιδιών ανά τμήμα στο 50%.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων Δ. Παπαστεργίου ζητά επιπροσθέτως 30 εκατ. ευρώ, καθώς και τη δυνατότητα να μεταφέρονται παιδιά από τους βρεφονηπιακούς στους παιδικούς σταθμούς. Η μίνιμουμ αυτή αύξηση θα δώσει τη δυνατότητα φιλοξενίας σε περισσότερα παιδιά, αφού η μείωση των παιδιών ανά τμήμα θα φέρει έως και το διπλασιασμό του λειτουργικού κόστους των παιδικών σταθμών. Επειδή όμως το 85% του ποσού που διεκδικεί η ΚΕΔΕ προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και όχι από το ΕΣΠΑ, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ικανοποιήσει το αίτημα και κυριολεκτικά για τη νέα χρονιά η λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ βρίσκεται στον αέρα.

Όσον αφορά τη λειτουργία των ΚΔΑΠ και των ΚΔΑΠ μΕΑ, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διαχωριστεί η χρηματοδότηση τους από το πρόγραμμα της “Εναρμόνισης”, διότι τότε άνευ πόρων μοιραία θα σβήσουν.  Η διεκδίκηση αυτή έχει την αξία της σήμερα, διότι εντέχνως διακινούνται “φήμες” σύμφωνα με τις οποίες είναι αμφιβόλου χρησιμότητας και υπερβολικού κόστους.

Σήμερα πάνω από το 60% των παιδιών των ΚΔΑΠ είναι σε ιδιωτικά κέντρα και δυστυχώς προς την ίδια κατεύθυνση βαίνουν και τα αριθμητικά δεδομένα των βρεφικών και παιδικών σταθμών. Όλα τα μεγάλα ιδιωτικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης γεμίζουν τα ταμεία τους με τους πόρους των voucher και τους πρόσθετους πόρους των γονέων και κτίζουν καινούργιες πτέρυγες για νηπιαγωγεία, την ίδια ώρα που βρίσκεται υπό κατάρρευση όλο το κοινωνικό σύστημα της αυτοδιοίκησης που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών.

Μείζον ζήτημα όμως υφίσταται και με την προσωρινή άδεια των προκάτ αιθουσών παιδικών σταθμών, οι οποίες είναι παντελώς ακατάλληλες για να φιλοξενήσουν παιδιά. Δόθηκε προσωρινή άδεια (4+2) έτη, όμως ολοκληρωμένο σχέδιο για την δημιουργία κατάλληλων αιθουσών δεν υπάρχει. Η ΚΕΔΕ ζήτησε νέα παράταση της αδειοδότησης τους, αλλιώς 100 δημοτικοί παιδικοί σταθμοί στην Ελλάδα θα κλείσουν, καθώς δεν θα έχουν νόμιμη λειτουργία και δεν θα μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις στο πρόγραμμα της “Εναρμόνισης”.

Επισημαίνω πως στο πρόγραμμα “Φιλόδημος” υπήρχε πρόβλεψη για δαπάνες πυρασφάλειας, δημιουργία δεξαμενών καθώς και μιας σειράς απαραίτητων μέτρων προστασίας για την εξασφάλιση της δανειοδότησης. Αυτή δυστυχώς η πρόβλεψη δεν υφίσταται στο μετονομασμένο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, με αποτέλεσμα τώρα πολλοί δημοτικοί παιδικοί σταθμοί να οδεύουν για κλείσιμο. Ακόμη τεράστιο πρόβλημα θα φανερωθεί άμεσα στην υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, καθώς δεν υπάρχουν αίθουσες. Περίπου 40 δήμοι αντιμετωπίζουν ήδη οξύτατο πρόβλημα, ενώ 13 εξ αυτών δεν προλαβαίνουν να ετοιμαστούν και προφανώς θα εξαιρεθούν.

Δυστυχώς εμπλοκές αναμένονται και στο “Βοήθεια στο Σπίτι”, λόγω δικαστικών προσφυγών εκατοντάδων εργαζομένων, οι οποίοι αν και εργάζονται ακόμη και 16 χρόνια κινδυνεύουν λόγω ελλιπούς μοριοδότησης να μείνουν εκτός. Ήδη η ΚΕΔΕ ζήτησε τροποποίηση της προκήρυξης ώστε “να μην μείνει κανείς εργαζόμενος εκτός προγράμματος”, όπως αναφέρει. Σημειώνω, γιατί ορισμένοι εύκολα προτρέπουν σε χειροκροτήματα και μετά ξεχνούν, την τεράστια κοινωνική συμβολή των εργαζομένων του “Βοήθεια στο Σπίτι” στην περίοδο της πανδημίας.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικά δύσκολη κατάσταση, η κυβέρνηση αρκείται στην επικοινωνιακή στήριξη της αυτοδιοίκησης και παραμένει φειδωλή στους πρόσθετους πόρους προς αυτή. Οι δήμοι έχουν φορτωθεί πολλά πρόσθετα βάρη και έχουν υποστεί πολλαπλές μειώσεις εσόδων λόγω κορονοϊού, αλλά οι πρόσθετοι πόροι που έχουν εισπράξει μέχρι σήμερα υπολείπονται κατά πολύ των 100 εκατ. ευρώ. Θυμίζω πως με απόφαση του το ΔΣ της ΚΕΔΕ, ζητούσε πρόσθετη χρηματοδότηση 2 δις. ευρώ για το 2020, αλλά όπως πολιτεύεται η κυβέρνηση αυτό το 1ο εξάμηνο θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο πως οι πρόσθετοι πόροι δεν θα υπερβούν φέτος τα 350 εκατ. ευρώ.

 Δεν πρέπει να ζήσουμε ξανά σκηνές φτωχοποίησης αντίστοιχες της περιόδου 2011 – 2014. Με τους δήμους στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης και με λουκέτα στις κοινωνικές τους δομές. Δεν μπορεί η κυβέρνηση “να πετάει το μπαλάκι” της κοινωνικής συνοχής στους ΟΤΑ, ενώ δεν τους χρηματοδοτεί επαρκώς και ταυτόχρονα διαρρέει το μελλοντικό “πέρασμα των σχολείων στους δήμους”!

Δημοτικά Συμβούλια, φορείς και τοπικές κοινωνίες, να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ:

ü  Να ανοίξουν το Σεπτέμβρη όλοι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ.  Να μην μείνει κανένα παιδί έξω από αυτούς.

ü  Να δοθούν χρηματοδοτικά εργαλεία στους δήμους για την ανέγερση νέων παιδικών σταθμών, ΚΔΑΠ και αιθουσών προσχολικής εκπαίδευσης.

ü   Κανείς εργαζόμενος εκτός του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”.

 

* Σημαντική για την αυτοδιοίκηση η απόφαση του ΣτΕ, με την οποία ακυρώθηκε η μεταβίβαση 10.119 ακινήτων του Δημοσίου στην ΕΤΑΔ. Την αίτηση ακύρωσης είχαν καταθέσει οι δήμοι Ελληνικού-Αργυρούπολης, Καλαμαριάς, Χαλανδρίου, Χανίων και Ωραιοκάστρου.

 

Παναγιώτης Α. Κατσούλης

Εκπαιδευτικός

Πρώην Δήμαρχος Μεσολογγίου

Μέλος Ν.Ε. Ανασυγκρότησης ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλ/νιας