Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Σκέψεις μαζί...


γράφει η Ναταλί Φουντουκάκη

Συμπαντικός Συντονισμός ή απλά Τύχη;

Η αδυναμία των περισσοτέρων να αντιληφθούν τον φυσικό νόμο των πιθανοτήτων ως μια ιδιότητα του σύμπαντος έχει ως αποτέλεσμα να αποδίδουν γεγονότα ή καταστάσεις στην Τύχη, τη «δύναμη» εκείνη που θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας, χωρίς να μπορούμε να την ελέγξουμε. Προκαλεί  δέος και άλλοτε φόβο και για αυτό το λόγο στην αρχαιότητα ήταν Θεά και λατρευόταν από τους αρχαίους Έλληνες ως προστάτιδα των πόλεων. Στους δικούς μας καιρούς, στον απρόβλεπτο αυτό παράγοντα, στηρίζονται προκαταλήψεις, παιχνίδια πιθανοτήτων, παράλογοι ισχυρισμοί, αλλά και παροιμίες και ρητά, όπως «καλομελέτα κι έρχεται», «αν έχεις τύχη διάβαινε και ριζικό περπάτει», «όπου φτωχός κι η μοίρα του».
Η τύχη στον κοινό νου έχει να κάνει με τη μοίρα του ανθρώπου, γι’αυτό και γεγονότα απροσδόκητα, ξαφνικά και τετελεσμένα χαρακτηρίζονται μοιραία.
Στη στωική φιλοσοφία η μοίρα αποδιδόταν με τον όρο «ειμαρμένη», η οποία όμως δεν είχε καμία σχέση με τη μοιρολατρία, αλλά με τη φύση των πραγμάτων.  Η ειμαρμένη ορίζεται ως «ειρμός αιτιών», μια αδιάσπαστη αλυσίδα από αίτια, μια φυσική και αιώνια σειρά του συνόλου των πραγμάτων και είναι επιστημονική έννοια, μια έννοια της Φυσικής. Σημαίνει ότι τίποτα στον κόσμο δεν έχει συμβεί, που δεν ήταν ανάγκη να συμβεί και τίποτα δε θα συμβεί χωρίς να υπάρχει αιτία που θα οδηγήσει στην πραγμάτωσή του. Ποια είναι η αιτία; Οι επιλογές μας! Και σε αυτές στήριζαν οι στωικοί την ουσία της ανθρώπινης ελευθερίας και της ελεύθερης βούλησης. «Τίποτε δεν πρέπει να αποδίδεται στην τύχη. Οφείλουμε να αναζητούμε την αιτία, γιατί χωρίς αιτία δεν μπορεί να γίνει τίποτε, ούτε από εκείνα που φαίνονται ότι λογικά έχουν επιτελεστεί, ούτε από εκείνα που φαίνονται παράλογα.», υποστήριζε ο Πολύβιος, ο μεγαλύτερος ιστορικός της ελληνιστικής εποχής.
Τελικά αυτό που ονομάζουμε τύχη, μήπως είναι μια συμπαντική αλληλουχία, χωρίς όμως εμείς να μπορούμε να έχουμε την επίγνωση όλων των γεγονότων και καταστάσεων που προηγούνται και έπονται; Η σύγχρονη κοσμοθεωρία τείνει προς το συμπαντικό συντονισμό, μιας και ούτως ή άλλως, είμαστε ως οντότητες μέρος του σύμπαντος και επομένως, θέλοντας και μη, συντονισμένοι με αυτό. Ίσως η καλοτυχία ή η κακοτυχία να έχει να κάνει με τον τρόπο που συντονιζόμαστε, με τις σκέψεις που εκπέμπουμε και με τα προσωπικά κανάλια ροής ενέργειας που δημιουργούμε.
Ίσως γι’αυτό ο Γιούρι Γκέλλερ λέει: «Μην περιμένεις να το δεις για να το πιστέψεις, πίστεψέ το και θα το δεις»!

Για το άρθρο αυτό μοιράστηκαν τις σκέψεις τους ο Παναγιώτης Λιάτσος και η Κωνσταντίνα Σαμπάνη.

Επόμενο άρθρο: Αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
e-mail:  nfountoukaki@gmail.com