Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΑΘΜΟΥ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΕΛ


                                                                                   

 

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Κατά γενική ομολογία η περιοχή έξωθεν της ιστορικής Πύλης είναι κυκλοφοριακά επιβαρυμένη, λόγω της ύπαρξης στο σημείο αυτό της πρόχειρης κτιριακής υποδομής, που στεγάζει το Πρακτορείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ Μεσολογγίου.

Η σημερινή θέση του Πρακτορείου δημιουργεί πολλά προβλήματα και επιφέρει σημαντικές επιβαρύνσεις στο οδικό δίκτυο της πόλης. Λόγω της ιδιομορφίας της περιοχής, με την ιστορική Πύλη και τον Κήπο των Ηρώων να απέχουν λίγα μόνο μέτρα, θεωρείται επιβεβλημένος ο επαναπροσδιορισμός του τρόπου λειτουργίας των υπεραστικών μέσων μεταφοράς, με την δημιουργία Σταθμού Υπεραστικού ΚΤΕΛ σε νέο σημείο.

Από κυκλοφοριακής άποψης, η εν λόγω περιοχή παρουσιάζει σημαντικές παθογένειες, με επιβαρυμένες συνθήκες κυκλοφοριακής λειτουργίας. Συχνά είναι τα φαινόμενα, κατά τα οποία τα διερχόμενα λεωφορεία πραγματοποιούν οχλούσες  και επικίνδυνες σταθμεύσεις και από τις δύο πλευρές του δρόμου ή εκτελούν αναστροφή επί της οδού, με αποτέλεσμα να κωλύεται η κυκλοφορία των λοιπών διερχόμενων οχημάτων και σε πολλές περιπτώσεις να τίθεται σε κίνδυνο ακόμη και η σωματική ακεραιότητα των πεζών.

Η εγκατάσταση του ΚΤΕΛ σε νέα θέση ικανοποιεί την επιτακτική ανάγκη για απομάκρυνσή του από το εν λόγω σημείο, με άμεσο ευνοϊκό αποτέλεσμα την εξασφάλιση της ασφαλούς διακίνησης πεζών και οχημάτων και την αποτροπή φαινομένων ανεπιθύμητου κυκλοφοριακού φόρτου.

Κύριε Δήμαρχε,

Σας υπενθυμίζουμε ότι η μεταφορά του ΚΤΕΛ, από το κέντρο της πόλης (οδός Αλέξ. Μαυροκορδάτου) σε σημείο εκτός του ιστορικού τείχους, απέναντι από την Πύλη, δρομολογήθηκε προκειμένου να αποσυμφορηθεί κυκλοφοριακά τότε, το ήδη επιβαρυμένο κέντρο της πόλης. Επρόκειτο για μια λύση που εφαρμόστηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επί Δημαρχίας Αναγνωστόπουλου, η οποία  θα έλυνε προσωρινά το πρόβλημα, με την δημιουργία πρακτορείου στην θέση αυτή, έως ότου δημιουργείτο νέος Σταθμός ΚΤΕΛ.

Το κατεπείγον και η προσωρινότητα της απόφασης αυτής, αναγνωρίζεται και επισημαίνεται, άλλωστε, μετ’ επιτάσεως και στην υπ’ αριθ. 3600/2014 απόφαση του  Συμβουλίου της Επικρατείας, λόγο για τον οποίο δεν είχε εξετάσει τότε και τις νόμιμες προϋποθέσεις για την δημιουργία  Σταθμού ΚΤΕΛ.

Από τότε έχουν παρέλθει επτά ολόκληρα χρόνια και μέχρι στιγμής όχι μόνο δεν λύθηκαν τα προβλήματα, αλλά ημέρα με την ημέρα οξύνονται. Ο νέος Σταθμός ΚΤΕΛ έμεινε στα χαρτιά, αφήνοντας την εξυπηρέτηση και τον φόρτο των πάσης φύσεως υπεραστικών μεταφορών στο πρακτορείο που εδρεύει έναντι της Πύλης.

Το γεγονός αυτό, αν μη τι άλλο, συντελεί στην υποβάθμιση της Ι.Π. Μεσολογγίου, τη στιγμή μάλιστα που σε Αγρίνιο και Ναύπακτο λειτουργούν σύγχρονες εγκαταστάσεις Σταθμών ΚΤΕΛ, τόσο από λειτουργικής όσο και από αισθητικής άποψης.

Η δημιουργία νέου Σταθμού και η παύση των υφιστάμενων υποδομών (πρακτορείου) ΚΤΕΛ, θα μπορέσει επιτέλους να παράσχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στο επιβατικό κοινό των υπεραστικών λεωφορείων, καθώς και να αποτελέσει πόλο έλξης εμπορικών και άλλων δραστηριοτήτων, που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της πόλης.

Ως εκ τούτου, παρακαλούμε να απαιτήσετε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που έχει αρμοδιότητα για τις άδειες λειτουργίας των Υπεραστικών ΚΤΕΛ στον Νομό, καθώς και από την ΚΤΕΛ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Α.Ε., που είναι υπεύθυνη για την κατασκευή τους, όπως άμεσα προβούν στις δέουσες ενέργειες, προκειμένου να δρομολογηθεί η δημιουργία νέου, σύγχρονου Σταθμού Υπεραστικού ΚΤΕΛ, προς διασφάλιση της υψηλής ποιότητας υπηρεσιών μετακίνησης στο επιβατικό κοινό της Ι.Π. Μεσολογγίου.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων και αναμένουμε τις ενέργειές σας.


Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι:


o      Παπαθεοδώρου Μάριος
Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου

o      Σπυρόπουλος Βασίλειος
Πρόεδρος Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου

o      Πετρόπουλος Πέτρος
Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου

o      Πλάκας Σπυρίδων
Πρόεδρος Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ι.Π. Μεσολογγίου