Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Κορυφώνεται ο αγώνας για την προστασία της Λιμνοθάλασσας: Παρέμβαση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος


Κινητοποίηση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου από πολίτες του Μεσολογγίου και υποστηρικτές του δίκαιου αγώνα ενάντια στην καύση Βιορευστών στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Αιτωλικού.

Αφού η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μ.Τριανταφύλλου δεν υλοποίησε τη δέσμευσή της (από 24/11/2017) για άμεση συνάντηση με τον αν. Υπουργό Σ.Φάμελλο και τα χρονικά περιθώρια στένευαν, η διαμαρτυρία αυτή ήταν μονόδρομος.
Το κάλεσμα για την κινητοποίηση έγινε από την πρωτοβουλία πολιτών Λιμνοθάλλαζα με στόχο να αποτραπεί το έγκλημα που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού. Σκοπός μας ήταν να πιέσουμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου (δηλαδή τον Αν. Υπουργό Σ. Φάμελλο) να ακυρώσει τη δημιουργία των τεσσάρων μονάδων καύσης Βιορευστών.

Στο πλευρό των πολιτών βρέθηκαν και μέλη του κινήματος Μεσοχωρα Αχελωος SOS και της Αντιεξουσιαστικής Κίνηση Αθήνας

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με ανάρτηση πανό έξω από το Υπουργείο ενάντια στα βιορευστά και ενημέρωση των περαστικών. Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε συνάντηση δεκαμελούς επιτροπής των πολιτών με την ειδική σύμβουλο (σε θέματα αδειοδοτήσεων) του Σ.Φαμελλου, κ. Παναγιώτου και την παρουσία της κ.Τριανταφύλλου. Αστυνομικές δυνάμεις είχαν παραταχθεί στην είσοδο και συνόδευσαν την επιτροπή στο εσωτερικό του υπουργείου, αφού μας έκαναν αυστηρό έλεγχο. Στη συνάντηση μας απαγόρευσαν την λήψη βίντεο και φωτογραφιών.
Η κ.Παναγιώτου μάς επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά πως το υπουργείο αναγνωρίζει το πρόβλημα αλλά δεν το επιλύει, επικαλούμενο τυπικά γραφειοκρατικά ζητήματα. Ουσιαστικά δεν μας πρότεινε τη λήψη κάποιας πρωτοβουλίας εκ μέρους του Υπουργείου, αντίθετα αναλώθηκε σε νομικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν από εμάς, τους πολίτες, που θα οδηγήσουν σε ανάκληση των αδειών από τον Υπουργό (!!) ή ακόμη περισσότερο στην πρόταση πάλι από εμάς νομοθετικής τροποποίησης για την επίλυση του προβλήματος!!!
Από την πλευρά μας ξεκαθαρίστηκε πως το θέμα είναι πλέον καθαρά πολιτικό και ως εκ τούτου, μόνο αν υπάρξει πολιτική βούληση οι καταστροφικές μονάδες βιορευστών θα σταματήσουν.

Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε πως η αντίδραση του κόσμου και η συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις για την προστασία της Λιμνοθάλασσας είναι αυτά που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την έκβαση του αγώνα, το αν δηλαδή θα επιτρέψουμε η λιμνοθάλασσα να μετατραπεί σε βιομηχανική ζώνη ή όχι!

Κάλεσμα σε ανοιχτή συνέλευση
Στον απόηχο της διαμαρτυρίας στο Υπ. Περιβάλλοντος, η πρωτοβουλία πολιτών Λιμνοθάλλαζα σας καλεί σε ανοιχτή συνέλευση, την Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου, και ώρα 8:30μμ, στο πατάρι του Τεχνοχώρου Κοχλία (στον πεζόδρομο Λόρδου Βύρωνος, στο Μεσολόγγι), για απολογισμό της δράσης και για σχεδιασμό και προγραμματισμό περαιτέρω δράσεων.

Υ.Γ.: Στις 27 και 28 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί διήμερο εκδηλώσεων για την προστασία του Αχελώου και της λιμνοθάλασσας σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο με θέμα: "Από τις πηγές του Αχελώου στις εκβολές του και τη Λιμνοθάλασσα".
 
                              Πρωτοβουλία Πολιτών Λιμνοθάλλαζα