Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Υπόμνημα θεμάτων του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου επιδόθηκε σε κυβερνητικό κλιμάκιο


   Θέματα άμεσης προτεραιότητας που απασχολούν το Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, επέδωσαν την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου στον επικεφαλής του κυβερνητικού κλιμακίου Αλ. Χριστόπουλο, ο αναπληρωτής Δημάρχου Σπυρίδων Καρβέλης και ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Αναστ. Σκαρμούτσος, κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διαλόγου και επικοινωνίας.

  Στο υπόμνημα το οποίο παραδόθηκε στον κ. Χριστόπουλο, περιλαμβάνονται ζητήματα όπως:
1. Η διεύρυνση της ΠΟΠ Καλαμών σε εθνικό επίπεδο με στόχο την ενίσχυση τόσο των αγροτικών εισοδημάτων όσο και της ελληνικής οικονομίας.
2. Η σύνταξη συνολικού σχεδίου και η άμεση εφαρμογή έργων – παρεμβάσεων αντιπλημμυρικής προστασίας με άξονα της γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες της περιοχής. Ταυτόχρονα, άμεση προτεραιότητα αποτελεί και η αποκατάσταση της οδικής σύνδεσης στη θέση «φαράγγι Κλεισούρας», καθώς η κατάρρευση του οδοστρώματος έχει προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στην επικοινωνία. Όπως επισημαίνεται, με επιστολή του προς τον Υπουργό Υποδομών ο Δήμαρχος Ν. Καραπάνος έχει ζητήσει την ελεύθερη διέλευση στο ύψος των διοδίων Αγγελοκάστρου, καθώς η Ιόνια Οδός αποτελεί τη μοναδική ασφαλή οδό επικοινωνίας μεταξύ των περιοχών Μεσολογγίου και Αγρινίου.
3. Η παραχώρηση και αξιοποίηση δημοσίων κτημάτων που βρίσκονται εντός αστικού χώρου και σήμερα ανήκουν στο Ελληνικό δημόσιο. Στους αναφερόμενους χώρους, ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου δεν διατηρεί κανένα δικαίωμα παρέμβασης ή αξιοποίησής τους.
4. Η λειτουργία αυτόνομου ΤΕΙ Μεσολογγίου αποτελεί πάγια θέση του Δήμου, η οποία υποστηρίζεται στον διάλογο που έχει ήδη ξεκινήσει με το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας. Όπως σημειώνεται, οι συνθήκες και η τεκμηρίωση υπάρχουν, απομένει η πολιτική βούληση προκειμένου ν’ αποκατασταθεί το ατόπημα της εφαρμογής του σχεδίου «Αθηνά».
5. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα νησιά του Ιονίου παραμένει ζήτημα μείζονος ενδιαφέροντος, καθώς ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου έχει καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο αναβάθμισης του λιμένα, ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει συνδυαστικά με τις παρεμβάσεις που ήδη υλοποιούνται μέσω της Ο.Χ.Ε.
6. Η δημιουργία υποδομών υποστήριξης του Ιαματικού τουρισμού, ως τρόπος και μέσο πλήρους αξιοποίησης του φυσικού πόρου «Πηλός Αγίας Τριάδας Μεσολογγίου». Όπως αναφέρεται, κάθε παρέμβαση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί προσεκτικά και σε απόλυτη συνάφεια με το φυσικό περιβάλλον, ενώ θα πρέπει να υπάρξει και η αντίστοιχη χρηματοδότηση.