Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Η προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος δεν είναι ΠΟΤΕ εκπρόθεσμη!


Απόσπασμα από τη συνέντευξη της βουλευτού Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαρίας Τριανταφύλλου, στις 2/11, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Το Κόκκινο» σχετικά με το θέμα της καύσης βιορευστών:
«Θα λέγαμε ότι δεν υπήρχε ίσως η δημοσιοποίηση που θα έπρεπε να υπάρξει αλλά δεν υπήρχε και αντίδραση. Παρόλα αυτά, ξαναλέω, είναι εύλογο το ερώτημα: ναι, δεν αντιδράσαμε, ουσιαστικά η τοπική κοινωνία το είδε το έργο όταν είδε να υλοποιείται η κατασκευή του. Από τότε υπήρχαν οι πρώτες.. εγώ μάλιστα το είχα μάθει απ’ τους πρώτους, ακριβώς γιατί να σου πω την αλήθεια ήρθαν και με βρήκαν άνθρωποι οι οποίοι είχαν γειτονικά χωράφια. Και από εκεί και πέρα, σιγά σιγά το έμαθαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι και το δημοτικό συμβούλιο και, φυσικά, αντέδρασε και η τοπική κοινωνία και η τοπική κοινότητα του Ευηνοχωρίου. Παρόλο που θα μου επιτρέψετε να πω ότι όταν υπάρχει μια τέτοια κλήτευση στον δήμο ή γενικότερα στην περιφέρεια νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να γίνει και γνωστό στους πολίτες και, επίσης, νομίζω ότι θα πρέπει να πάρει ο κάθε δήμος και η κάθε περιφέρεια έγκαιρα θέση. Είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί, όπου οι τοπικές κοινωνίες κινήθηκαν έγκαιρα, αυτές οι μονάδες (και έχουμε σαφή παραδείγματα και στην Ελλάδα αλλά και στην Αιτωλοακαρνανία) δεν λειτούργησαν.»


Αρχικά, η κ. Τριανταφύλλου ισχυρίζεται ότι ήταν από τους πρώτους που έμαθε για το θέμα των εργοστασίων βιορευστών, πριν ακόμα το μάθουν οι δημοτικοί σύμβουλοι, όπως η ίδια λέει στην συνέντευξη της. Ταυτόχρονα, όπως πολύ σωστά λέει, ο δήμος και η περιφέρεια θα πρέπει να γνωστοποιούν τέτοια θέματα στους πολίτες (πράγμα που δεν έπραξαν) και θα πρέπει να παίρνουν και θέση. Γιατί λοιπόν, σύμφωνα με αυτά που η ίδια αναφέρει, ενώ γνώριζε από νωρίς, ούτε θέση δημόσια πήρε, ούτε τους πολίτες ενημέρωσε; Γιατί αυτά που πολύ σωστά αναφέρει ως υποχρέωση δήμου και περιφέρειας δεν ισχύουν για την ίδια; ​
Στη συνέντευξή της, επίσης, η κ. Τριανταφύλλου αναφέρεται σε «τοπικές κοινωνίες που κινήθηκαν έγκαιρα». Είναι μια αναφορά που έχει να κάνει με την ακύρωση αντίστοιχων μονάδων στην εκλογική περιφέρεια του Υπουργού, κάτι που δεν έγινε εδώ, με την επίσημη εξήγηση να είναι (σύμφωνα με την Τ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ και τη βουλευτή) η έγκυρη προσφυγή των εκεί κατοίκων σε αντίθεση με την δική μας, που απορρίφθηκε ως εκπρόθεσμη. Πρόκειται για μια τυπικότητα η οποία θα μπορούσε άνετα να παρακαμφθεί από τον Υπουργό, πράγμα που όμως δεν έγινε. Φαίνεται πως το κύριο μέλημα τους είναι η πολιτική προστασία του Υπουργού, καθώς αντί και αυτοί να αναδείξουν την ουσία, εμμένουν διαρκώς στο να αναφέρονται σε ένα τελείως τυπικό ζήτημα. Είναι, ουσιαστικά, μια προσπάθεια να δικαιολογηθούν οι αντικρουόμενες πράξεις του Υπουργού, η διαφορετική αντιμετώπιση των δύο περιοχών, πίσω από το τυπικό της υπόθεσης. Θεωρούμε ότι η ουσία είναι να σταματήσουν οι μονάδες, κάτι που μπορεί να κάνει ο Υπουργός, ακριβώς όπως έκανε και στον τόπο που εκλέγεται. Ας το κάνει λοιπόν και εδώ αντί να λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Το να κρύβεται όμως ο ίδιος, η κ. Τριανταφύλλου και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ πίσω από προθεσμίες και τυπικότητες, μάλλον δείχνει ότι κύρια έννοια τους είναι η αποποίηση των ευθυνών παρά η βούληση να προστατευθεί ο τόπος. Τέλος, καθώς η ίδια η βουλευτής ομολογεί ότι γνώριζε το θέμα από νωρίς, θα μπορούσε να είχε ενημερώσει τους πολίτες που είχαν πλήρη άγνοια, ώστε να μην τίθεται θέμα εμπρόθεσμου. Μην έχοντας κάνει ούτε αυτό, προσπαθεί εκ των υστέρων να δικαιολογήσει την απροθυμία της κυβέρνησης, ψέγοντας εμάς που αργήσαμε να ενημερωθούμε για ένα θέμα που όλοι προσπάθησαν να αποκρύψουν!
Αυτή τη στιγμή, οι αγώνες των κατοίκων έχουν οδηγήσει σε μια μεγάλη νίκη, την ψήφιση ενός νομοθετικού πλαισίου που (θεωρητικά) θα αποτρέψει τη δημιουργία νέων μονάδων. Επίσης, μετά την επίσκεψη της Ευρωβουλευτού κ. Σακοράφα, ο Δήμος, η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας φαίνεται να συντονίζουν τις αντιδράσεις τους και να ζητούν από τον Υπουργό να σταματήσει τις εργασίες μέχρι να γίνει η επανεξέταση των αδειών των υπό κατασκευή μονάδων. Η κ. Τριανταφύλλου, αντί να συνεχίζει να κρύβεται πίσω από προθεσμίες και να προσπαθεί να καλύψει τις αντικρουόμενες πράξεις του Υπουργού, θα εξυπηρετούσε πολύ καλύτερα τα συμφέροντα της εκλογικής της περιφέρειας εάν και αυτή συντασσόταν με τους υπόλοιπους φορείς στο αίτημα για επανεξέταση των αδειών. Όπως φαίνεται χρειάζεται να υπενθυμίσουμε για ακόμη μια φορά στην κ. Τριανταφύλλου πως κανένας αγώνας δεν είναι εκπρόθεσμος, πόσο μάλιστα όταν μιλάμε για την υγεία των κατοίκων και την προστασία ενός σπάνιου οικοσυστήματος. Η επιμονή στο εκπρόθεσμο της προσφυγής ως δικαιολογία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κατασκευή των μονάδων.
Εδώ μπαίνει λοιπόν το δίλημμα για την κ. Τριανταφύλλου: ή συντάσσεται με τους φορείς και τους κατοίκους στο αίτημα προς τον υπουργό, ή επιμένει να μιλά για εκπρόθεσμες προσφυγές, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για τη συνέχιση του εγκλήματος στην περιοχή μας.
Πρωτοβουλία Πολιτών Λιμνοθάλλαζα