Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Πρόταση σχεδιασμού εναλλακτικών θαλάσσιων διαδρομών Ιστορικού και Περιηγητικού Τουρισμού μέσα στα όρια του εθνικού πάρκου της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού

Κλείνοντας την παρουσίαση των προτάσεων σχεδιασμού των θαλάσσιων μετώπων προτείνουμε  εναλλακτικές θαλάσσιες διαδρομές ιστορικού και περιηγητικού τουρισμού.
Η αφετηρία βρίσκεται στη λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας. Μικρά και ασφαλή πλοιάρια σχεδιασμένα να έχουν την δυνατότητα να κινούνται στα αβαθή νερά της λιμνοθάλασσας με ύφος ανάλογο της ιστορίας  και της παράδοσης της περιοχής θα εκτελούν τέσσερεις διαδρομές. Η χωρητικότητα τους ως προς  τον αριθμό των  επισκεπτών θα πρέπει να έχει την σύμφωνη γνώμη του φορέα διαχείρισης της λιμνοθάλασσας για να μην διαταράσσεται η ησυχία του ζωικού πληθυσμού της λιμνοθάλασσας .  
 Στην πρώτη διαδρομή ο επισκέπτης- περιηγητής θα κάνει πρώτα στάση στο ιστορικό νησάκι «Κλείσοβα», με ανάλογη ξενάγηση για την ιστορία του, την ύπαρξη και λειτουργία των ιβαριών  θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού «αναγέννηση» στην Κλείσοβα και θα ενημερωθεί για την  παρασκευή του αυγοτάραχου. Θα κάνει τον περίπλου της Κλείσοβας και θα γνωρίσει την ομορφιά της.  Θα ενημερωθεί για την ιστορία της δημιουργίας των πελάδων από τους ψαράδες, για τα ψάρια και το ψάρεμα στην περιοχή καθώς  και για την παρουσία των πουλιών στα υφάλμυρα νερά της και την διαχρονική εξέλιξη της ορνιθοπανίδας στο Εθνικό Πάρκο. Ακολουθεί η χάραξη της διαδρομής στο google earth.




Το τμήμα της θαλάσσιας και εδαφικής έκτασης που εμπεριέχεται  νοτιοανατολικά μεταξύ της κόκκινης χάραξης της θαλάσσιας διαδρομής και  του θαλάσσιου μετώπου που βλέπει στο Ιόνιο  είναι απείρου κάλλους και ομορφιάς. Στολίζεται   με  φυσικά φαρδιά  κανάλια και δρόμους παράλληλα και κάθετα προς την ακτή  που εκβάλουν στην θάλασσα. Η παραλία  που αναπτύσσεται γραμμικά σε αυτό το θαλάσσιο μέτωπο είναι πανέμορφη και  αναξιοποίητη  προς όφελος της πόλης και της ανάπτυξής της. Οι Χωροτάκτες και οι Αρχιτέκτονες τοπίου μπορούν να δώσουν τις καλύτερες σχεδιαστικές λύσεις με χρήση αναψυχής-κολύμβησης σε αυτή την εδαφική έκταση. Τα φυσικά της κανάλια μπορούν να αξιοποιηθούν πέρα από τη χρήση που έχουν και  ως εκπαιδευτικοί  χώροι κωπηλασίας. Εναλλακτικές κινήσεις  καθώς και  δημιουργία χώρων ψαρέματος  μπορούν να σχεδιαστούν  στους παράπλευρους δρόμους.
Εξυπακούεται ότι παράλληλα με τον  μελετημένο σχεδιασμό  πρέπει να παρθούν  και όλες οι  απαιτούμενες εγκρίσεις από τους αρμόδιους φορείς και το Υπουργείο. Ο θεός και η φύση  στον ιδιαίτερο αυτό χώρο μας χάρισαν απύθμενο πλούτο. Ας τον εκμεταλλευτούμε προς όφελος της πόλης και των πολιτών της   για να ζήσουν τα νιάτα  στην πόλη μας και οι επόμενες γενιές και να μην αναγκασθούν να γίνουν μετανάστες.
Συνεχίζοντας σημειώνουμε  στο χάρτη  του google earth τη δεύτερη διαδρομή της εναλλακτικής θαλάσσιας κίνησης.

 
Ο επισκέπτης- περιηγητής   θα επισκεφθεί  τα νησάκια «Βασιλάδι», «Κόμμα» και  «Ντολμά» όπου πληροφορείται για την ιστορία τους. Ενημερώνεται για τα αλατοτήγανα της άσπρης αλυκής και  την λειτουργία του χώρου των ζεστών ιαματικών  λουτρών εκεί. Επίσης για το  αξιοθέατο ξωκλήσι  της Παναγίας στη φοινικιά  σε έναν χώρο μοναδικής ομορφιάς  που ήταν αγαπημένος προορισμός του Λόρδου Βύρωνα για ξεκούραση κατά την διαμονή του στο Μεσολόγγι.
  Η  θαλάσσια διαδρομή τερματίζει στο λιμανάκι Αιτωλικού. Οι περιηγητές   επισκέπτονται, το Μουσείο της Βάσως Κατράκη, την Εκκλησία της Παναγίας, την Εκκλησία των Ταξιαρχών  και ότι άλλο διαθέτει η πόλη  του Αιτωλικού. Συνεχίζουν με περιήγηση στα στενοσόκακα και απόλαυση των ντόπιων μεζέδων στα μικρομάγαζα της πόλης.

Η τρίτη διαδρομή  έχει προορισμό την παραλία  του Κρυονερίου,  για μπάνιο στις όμορφες παραλίες της  και για επίσκεψη στον Άγιο Νικόλαο «τον κρεμαστό» που βρίσκεται  στον ορεινό όγκο της «Βαράσοβας», που αποτελεί και  ενδιαφέροντα πόλο αναρρίχησης για τους ορειβάτες. Στην περιήγηση γίνεται ξενάγηση, για τον ρόλο που  έπαιξαν  για το οικοσύστημα οι βάλτοι και τα γλυκά νερά των ποταμιών, που χύνονται στην λιμνοθάλασσα   κ.λπ.
Σημειώνουμε  στο χάρτη   του google earth την  τρίτη διαδρομή της  θαλάσσιας εναλλακτικής κίνησης.



Η τέταρτη διαδρομή έχει προορισμό  την παραλία του Λούρου για  καφέ ή μπάνιο. Ο επισκέπτης περιηγητής περνά μέσα από την κεντρική λιμνοθάλασσα, όπου  θα θαυμάσει την ομορφιά των διάσπαρτων λουρονησίδων  και το σύμπλεγμα των λόφων με τις αμμοθίνες του Λούρου. Η περιήγηση θα περιέχει ξενάγηση γύρω από τις ομορφιές του Εθνικού Πάρκου και του φτερωτού κόσμου που ζει στα χερσαία ενδιαιτήματά του.
Ο περίπλους μπορεί να επεκταθεί στον παλιοπόταμο,  την οξειά, το Διόνι , τον Πεταλά το Βαλτί και να τερματίσει στο δάσος του Φράξου.  Ακολουθεί η χάραξη της διαδρομής στο χάρτη   του google earth.

 Η πρότασή μας θα πρέπει να  αποσταλεί στο φορέα διαχείρισης της λιμνοθάλασσας για την  ακρίβεια της χάραξης των διαδρομών για να μην διαταράσσεται η ησυχία του ζωικού πληθυσμού της λιμνοθάλασσας. Επίσης στην χάραξη της ακρίβειας των διαδρομών μπορούν να βοηθήσουν και  οι ψαράδες,  που γνωρίζουν καλά  τις διαδρομές της αβαθούς λιμνοθάλασσας, από όπου θα μπορούν να περάσουν τα ειδικά διαμορφωμένα για την περιήγηση πλοιάρια.
  
                   1η υποστηρικτική εθελοντική ομάδα μελέτης  της Δ.Τ.Υ του Δήμου
 για το προτεινόμενο προς συγκρότηση τμήμα Χωροταξίας Σχεδιασμού και Περιβάλλοντος
    1. Τσακμακλή.Σταυρούλα  Πολιτικός Μηχανικός –    Επίτιμο μέλος ΤΕΕ -. Συγγραφέας 
    2.Αράβας Δημήτρης  Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε Μsc (μεταπτυχιακό σε περιβαλλοντικούς σχεδιασμούς) Δημόσιος λειτουργός Δ.Τ.Υ   Π.Ε Αιτ/νίας.
    3. Ράπτης Βασίλης  Χημικός -Καθηγητής Ιταλικών – Ποδηλάτης..

            Για εγγραφές για δημιουργία νέων ομάδων εργασίας 
Τηλ. Επικ:  26310-26691, 6984377886   Mail: tsakmaklistavroula@yahoo.gr

Site ενημέρωσης προτάσεων σχεδιασμού για την πόλη μας: tsakmakli.wordpress.com