Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Άμεση ανταπόκριση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε αίτημα του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου για συντήρηση των αποστραγγιστικών τάφρων του Νεοχωρίου




   Άμεση ήταν η ανταπόκριση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργού Π. Καμμένου, στο αίτημα που υπέβαλλε ο Δήμαρχος  Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, σχετικά με την συνδρομή και υποστήριξη εργασιών για το καθαρισμό αποστραγγιστικών τάφρων στο τοπικό διαμέρισμα Νεοχωρίου.
    Όπως επεσήμανε ο Νίκος Καραπάνος στο υπόμνημα που απέστειλε στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, στο συγκεκριμένο τοπικό Διαμέρισμα υπάγονται περίπου 80.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, ενώ ο τοπικός πληθυσμός ασχολείται στην συντριπτική του πλειοψηφία με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής.

   Πέρα από τις ήδη υπάρχουσες δυσκολίες αποστράγγισης υδάτων, θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως περισσότερο από το 60% της ανωτέρω έκτασης των 80.000 στρεμμάτων δεν είναι καλλιεργήσιμη λόγω ετήσιων πλημμυρών, οι οποίες εκτός από άμεσες καταστροφές στις καλλιέργειες, προκαλούν επίσης φαινόμενα εισροής θαλάσσιων υδάτων λόγω εγγύτητας με την Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, καθιστώντας έτσι αλατούχα καλλιεργήσιμα εδάφη.
Η κατασκευή των αποστραγγιστικών τάφρων στην περιοχή της πεδιάδας του Αχελώου, ολοκληρώθηκε πριν 45 περίπου χρόνια, περιλαμβάνοντας ένα εκτεταμένο δίκτυο αυλάκων στην περιοχή και δυο μεγάλα  αντλιοστάσια.
   Ωστόσο, η -επί δεκαετίες- έλλειψη συντήρησης των έργων και η αναπόφευκτη φθορά του χρόνου είχαν ως αποτέλεσμα το αποστραγγιστικό αυτό σύστημα να έχει φράξει από φερτές ύλες και ασφαλώς το 60% του κάμπου  να είναι σχεδόν μόνιμα πλέον σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των συνεχών πλημμυρισμών.
   Για τους παραπάνω λόγους, η βοήθεια και παρέμβαση της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για την αντιμετώπιση των σοβαρότατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής, οι οποίοι μάλιστα τις τελευταίες ημέρες ήρθαν αντιμέτωποι για μια ακόμη φορά με τις καταστροφικές συνέπειες των πλημμυρών.
Το αίτημα του Δημάρχου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου έγινε δεκτό, καθώς σήμερα κλιμάκιο της 747 ΕΤΜΧ συναντήθηκε με τον Νίκο Καραπάνο, ενώ αμέσως ακολούθησε σύσκεψη με τους αντιδημάρχους Α. Κότσαλο και Γ. Παπαδόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα Ν. Σολδάτο τον πρόεδρο Νεοχωρίου Γερ. Μακρή και το μέλλος του Δ.Σ. του ΤΟΕΒ Ι. Κουτσοθόδωρο, προκειμένου να γίνει ενημέρωση για τις ανάγκες συντήρησης και καθαρισμού των αποστραγγιστικών τάφρων στην περιοχή του Νεοχωρίου.
   Μετά την σύσκεψη ακολούθησε αυτοψία στην περιοχή των αποστραγγιστικών τάφρων, όπου αναγνωρίσθηκε η κρισιμότητα της κατάστασης στην περιοχή.  Αμέσως μετά την σύνταξη της σχετικής έκθεσης, ξεκινούν οι εργασίες οι οποίες θα ολοκληρωθούν σε δυο φάσεις. Η πρώτη αφορά την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών προς αποφυγή νέων πλημμυρισμών κατά τη χειμερινή περίοδο, ενώ η δεύτερη θα περιλαμβάνει ευρύτατη παρέμβαση όχι μόνο καθαρισμού αλλά και εκβάθυνσης σε όποια σημεία κριθεί αναγκαίο και απαραίτητο.