Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Τρία χρόνια Καραπάνου: ΨΕΜΑΤΑ, ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ και ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ

Βρισκόμαστε ήδη στον 4ο χρόνο της δημοτικής αρχής Καραπάνου και αρκούν τρείς μόνο λέξεις για να περιγράψουν και να χαρακτηρίσουν τα πεπραγμένα των τριών περασμένων ετών της θητείας της.

ΨΕΜΑΤΑ – ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ, σε όλους τους τομείς.
Ο κ. Καραπάνος εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, έχει εκστομίσει απύθμενα ψεύδη για κάθε μικρό ή μεγάλο θέμα του δήμου. Συνειδητά ψέματα παραπλάνησης, συνοδευόμενα από διαδοχικά ΘΑ και υποσχέσεις δίχως αντίκρισμα, καθώς και από συκοφαντικές επιθέσεις κατά πολιτών οι οποίοι δεν συντάσσονται με την πολιτική του.

  Χαρακτηριστικά παραδείγματα της ανικανότητος , της  κακοδιαχείρισης και της αδιαφανούςκαι αλαζονικής συμπεριφοράς και πρακτικής του, είναι:
  Η κατασκευή εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από την καύση ΒΙΟΡΕΥΣΤΩΝ (καμμένα λάδια, εισαγόμενα φυτικά έλαια, κ.λ.π.) στον κάμπο υψηλής παραγωγικότητος του Ευηνοχωρίου.
Οι μονάδες αυτές θα ρυπαίνουν όσο η κυκλοφορία 46.000 αυτοκινήτων και θα καταστήσουν το Μεσολόγγι ..προάστιο της Ελευσίνας.
  Η άδεια κατασκευής υπογράφηκε πέρυσι από τον κ. Καραπάνο, που δήλωνε μετά στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι τάχα δεν έχει ενημέρωση. Τόλμησε μάλιστα να πάρει μέρος στις ..εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των κατοίκων κατά των εργοστασίων αυτών! Απύθμενο θράσος και υποκρισία!
  Μετά τις καταγγελίες των ενώσεων πολιτών, ότι υπάρχουν κατασκευαστικές αυθαιρεσίες, καλούμε τον λαλίστατο δήμαρχο να ελέγξει δια της πολεοδομίας τις καταγγελίες και ενδεχομένως να άρει την άδεια δόμησης που έχει δώσει.
Το μεγάλο θέμα του μολυσμένου ΝΕΡΟΥ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ. Αναλαμβάνοντας την διαχείριση του Δήμου ο κ. Καραπάνος υποσχέθηκε να φέρει υγιεινό πόσιμο νερό στο Αιτωλικό. Αντ’αυτού, μετά τρία χρόνια ταλαιπωρίας των κατοίκων, δημοπράτησε έργο εξυγίανσης του νερού με φίλτρα άνθρακος, αλλά η Διεύθυνση Υγείας διέταξε την σφράγιση της πηγής ως ακατάλληλη. Η ανικανότητα στο μεγαλείο της. Τρία χρόνια ψεύτικες υποσχέσεις και κανένα φως στον ορίζοντα.
  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑΣ. Ανέλαβε παράνομα ο ίδιος ο δήμαρχος πρόεδρος (αμοιβόμενος) της επιχείρισης, παραιτήθηκε μετά τις μηνυτήριες αναφορές της αντιπολίτευσης, παραμένοντας μέλος της διοίκησης, με πρόεδρο τον νομικό του σύμβουλο. Οι ιδιοκτήτες σκαφών έφυγαν από την Μαρίνα, αφού λειτουργούσε χωρίς άδεια και χωρίς περιβαλλοντική μελέτη ως πάρκινγκ σκαφών.
  Σήμερα, έχει πάρει προθεσμία για εκτέλεση έργων που ήταν απαιτητά εξ αρχής και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα προχωρήσει κάτι. Μόνος στόχος, ο μισθός και η πολιτική επιβίωση με ψέματα και κούφιες υποσχέσεις περί ανάπτυξης. Με  την Μαρίνα άδεια από σκάφη..
Τα ΧΑΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΣΠΑ. Η παρούσα δημοτική αρχή, θα περάσει στην ιστορία σαν εκείνη «που έβλεπε τα προγράμματα να περνούν», χωρίς δυνατότητα να εκμεταλλευτεί κάποια υπέρ του Δήμου. Όπως ο  δήθεν πακτωλός των εκατομμυρίων τόσο τηςΟΧΕ, όσο και εκείνων της ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑΣ.
   Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ του Δήμου. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για επιχειρηματίες που διεκδικούν με αγωγές μεγάλα ποσά, χωρίς παραστατικά και εγκρίσεις, για εργασίες που εκτέλεσαν (;), είναι κραυγαλέες. Εργολάβοι πληρώνονται για έργα που δεν εκτέλεσαν (π.χ. «καθαρισμός» αύλακα δίπλα στο αεροδρόμιο), ενώ οι αναθέσεις πέφτουν βροχή.
  ΟΙ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ του Δήμου . Σύμφωνα  με το περσινό απολογισμό, ο Δήμος εντάχθηκε σε πρόγραμμα ληξιπρόθεσμων οφειλών και θα μηδένιζε τα χρέη του. Παρά την επιχορήγηση αυτή, στο φετινό απολογισμό τα χρέη φαίνονται μειωμένα μόνο κατά 836.502 ευρώ και το υπόλοιπο παραμένει και θα μηδενιστεί σε βάθος 5ετίας.
   Η συκοφάντηση της ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ, που είχε σαν αποτέλεσμα να διακόψει την 20ετή λειτουργία της.
  Η ελλειμματική λειτουργία του ΧΥΤΑ και της ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ. Η πρόσφατη πυρκαγιά υποδηλώνει την παντελή έλλειψη ή δυσλειτουργία των συστημάτων, ενώ οι εγκατεστημένος εργολάβος ζητά και τα ρέστα (αποζημίωση).
  Η επαναλειτουργία της αμαρτωλής Αναπτυξιακής Εταιρείας που είχε συστήσει ο πρώην δήμαρχος Ι. Αναγνωστόπουλος και ποτέ δεν λειτούργησε. Απλά, προσπαθεί να δώσει «δεκανίκι» στην δικαστική διαμάχη όσων ευθύνονται.
   «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ» ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ. Μετά την αναβολή λόγω κακοδιαχείρισης, είχαμε μια έκθεση χωρίς σημαντικές συμμετοχές παραγωγών και κατασκευαστών, με πλήρη αποτυχία ακόμη και των συναυλιών που δόθηκαν στα πλαίσιά της. Ένας επιτυχημένος θεσμός που στην διάρκεια της θητείας Καραπάνου φθίνει και γίνεται πανηγύρι.
  Η αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη, παρά τα μεγάλα κονδύλια που διέθεσε η Κυβέρνηση. Πρέπει να «πνιγεί» για μια ακόμη φορά ο Δήμος, για να ξεκινήσει συστηματικά η εκτέλεση αναγκαίων έργων, που είναι επείγοντα.
  Σε ολάκερο το δήμο και σε κάθε Δημοτική Ενότητα ξεχωριστά (Μεσολόγγι – Αιτωλικό – Οινιάδες), μετά από 3 χρόνια αναζητείται ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ, χρήσιμο για τη βελτίωση και την αλλαγή των συνθηκών ζωής των κατοίκων. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ, παρά μόνο τα έργα που συνεχίζονται απο τα προηγούμενα έτη. Η ανεπάρκεια και η ανικανότητα της δημοτικής αρχής Καραπάνου είναι μνημειώδης. Ούτε σχεδιάζουν, ούτε ωριμάζουν, ούτε υλοποιούν μικρά και μεγάλα έργα, τόσο από το νέο ΕΣΠΑ όσο και από τη ΣΑΤΑ και τους παρακρατηθέντες πόρους παρελθόντων ετών, που έλαβαν τώρα. Δυστυχώς αυτή η δημοτική αρχή αδυνατεί να ολοκληρώσει εγκαίρως ακόμη και τα μισοτελειωμένα έργα που παρέλαβε.
Όσο για τις μεγάλες προτεραιότητες του δήμου, οι οποίες σχετίζονται με την ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, όπως η λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου, το Business plan για το λιμάνι, η εξυγίανση της λιμνοθάλασσας του Αιτωλικού, τα αρδευτικά δίκτυα της περιοχής, οι αθλητικές υποδομές κ.α., δυστυχώς βρίσκονται στο σημείο εκκίνησης. Ταυτόχρονα σημειώνεται η πλήρη απουσία της δημοτικής αρχής, σχετικά με τις διαχρονικές μας διεκδικήσεις για την αυτονομία του Νοσοκομείου και τη λειτουργία ανεξάρτητου ΤΕΙ.
Βασική προτεραιότητα λειτουργίας της δημοτικής αρχής είναι η λογική: «ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ» σε όλα τα επίπεδα. Από τις υπηρεσίες του δήμου, στις οποίες το υπαλληλικό προσωπικό έχει πλήρως διαχωριστεί στους «δικούς μας» και τους «άλλους», με ό,τι διαλυτικό αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία των υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση των πολιτών, μέχρι τους προμηθευτές, τους καταστηματάρχες και τους τοπικούς εργολάβους.
Η πρόσφατη ανακοίνωση σύσσωμου του Σωματείου των εργαζομένων του Δήμου, με βαριές κατηγορίες κατά της δημοτικής αρχής, είναι αδιάψευστος μάρτυρας.
Με την υπογραφή Καραπάνου, έχει στηθεί μια ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ, ΔΙΑΣΠΑΘΙΣΗΣ καιΜΟΙΡΑΣΜΑΤΟΣ δημοτικού χρήματος σε ημετέρους, στο “ΠΡΑΣΙΝΟ”, στα σπασμένα μικρά έργα, στις παρεμβάσεις που «βαπτίζονται» αντιπλημμυρικές, στις προμήθειες, στους Παιδικούς Σταθμούς, στην πληρωμή ειδικού συνεργάτη δημάρχου που κατοικοεδρεύει στην Αθήνα,ενώ ετοιμάζεται προς εκποίηση και η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ.
Το Δημοτικό Συμβούλιο, δυστυχώς, όπως έχουμε ξαναπεί, έχει πλέον μετατραπεί σεδιακοσμητικό όργανο διεκπεραίωσης των προειλημμένων αποφάσεων της δημοτικής πλειοψηφίας. Ο κορυφαίος πολιτικός θεσμός της δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο, έχειεσκεμμένα απαξιωθεί και με ευθύνη του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Σημαντικά θέματα δεν έρχονται προς συζήτηση ή μόνο κατόπιν ισχυρής πίεσης, ενώ θέματα χωρίς ενημέρωση, έρχονται σωρηδόν προ ημερησίας διάταξης.
  Η προσωπική προσβολή και οι ύβρεις από το δήμαρχο, συνοδεύουν τον κάθε δημοτικό σύμβουλο που διαφωνεί μαζί του, ενώ τα ψευδή στοιχεία αποτελούν μονίμως τις απαντήσεις του.Ο δημοκρατικός θεσμός των Ερωτήσεων που γίνονται από δημοτικές παρατάξεις ή συμβούλους έχει εκφυλισθεί. Οι περισσότερες ερωτήσεις πάνω σε σημαντικά ζητήματα διαχείρισης και λειτουργίας του Δήμου, δεν απαντώνται και γίνεται κατάχρηση του Κανονισμού για απάντηση ..εντός μηνός. Στην ουσία, ποτέ δεν υπάρχει απάντηση.
   Τις προθέσεις του δημάρχου όλοι τις μαθαίνουμε από διαρροές στον φιλικό του Τύπο, χωρίς ποτέ να έχουμε συγκεκριμένη θεσμική ενημέρωση. Ακόμη και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, αγνοούν πληροφορίες για δήθεν μεγάλα έργα (κολυμβητήριο, πλατεία, ποδηλατόδρομοι, κ.ά.) που τα ακούμε, αλλά δεν βλέπουμε ούτε σχεδιασμό, ούτε χρηματοδότηση, ούτε υλοποίηση.Μακρύς ο κατάλογος και ατελείωτος!
Για όλους τους παραπάνω λόγους, αρνηθήκαμε να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας τη φιέστα του δήθεν απολογισμού της χρονιάς αλλά και της θητείας που πέρασε.
Αρνούμαστε να νομιμοποιήσουμε με τη συμμετοχή μας, αυτή την καταστροφική για το δήμο και τους δημότες τριετία, η οποία, δυστυχώς, είναι βέβαιο πως θα συνεχιστεί με νέα ψέματα, υποσχέσεις και ικανοποίηση των “δικών μας παιδιών” μέσω του δημοτικού χρήματος.
                     Δημοτική Παράταξη «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ»
                                      Εκ του Γραφείου Τύπου