Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Με αφορμή των εκδηλώσεων για την συμπλήρωση των 20 χρόνων της Πινακοθήκης Μοσχανδρέου



Μετά την Αθήνα και το Αγρίνιο, το στολίδι της Επτανήσου, η πανέμορφη Κέρκυρα υπεδέχθη με πανηγυρικό τρόπο την «Εκθεση χειροποίητων βιβλίων δια χειρός Αλέκου Φασιανού» από τις συλλογές της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ. & Σ. ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.
Η έκθεση αυτή πρωτοπαρουσιάσθηκε στην Δημοτική Πινακοθήκη ΑΘΗΝΩΝ και στις αίθουσες της Γυμναστικής εταιρείας Αγρινίου από 4 Μαρτίου έως 21 Απριλίου 2017 με την συνεργασία του Δήμου Αγρινίου και του ΑΧΕΛΩΟΣ TV.

Πριν των εγκαινίων της έκθεσης εγένετο η επίσημη τελετή ανακήρυξης του μεγάλου Ελληνα Ζωγράφου με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα ΑΛΕΚΟΥ ΦΑΣΙΑΝΟΥ ως επίτιμου δημότη λόγω της εκ του πατρός του Επαμεινώνδα Αρχιμουσικού του Ελληνικού Στρατού, Κερκυραϊκής καταγωγής.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο Αλέκος Φασιανός εκ μητρός είναι Ναυπακτιακής καταγωγής, το γένος Υφαντή.
Ο Δήμαρχος Κέρκυρας, Κώστας Νικολούζος, μεταξύ άλλων ανέφερε στον σύντομο χαιρετισμό του:
Κυρίες και κύριοι
Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε σήμερα στην Κέρκυρα τον Αλέκο Φασιανό.  Καλωσορίζουμε ένα σπουδαίο εικαστικό στην πατρίδα του.
Αγαπητέ κύριε Φασιανέ
Καλωσήρθατε στην καρδιά της Κέρκυρας, το Ιστορικό Δημαρχείο, ένα χώρο φορτωμένο ιστορικές μνήμες και βαθιά συνδεδεμένο με την τέχνη. Εδώ, σε αυτό το χώρο, θα εγκαινιάσουμε σε λίγο την έκθεση χειροποίητων βιβλίων που έχετε φιλοτεχνήσει.
Η παρουσία σας αποτελεί τιμή για την Κέρκυρα. Και μας δίνει την ευκαιρία να σας τιμήσουμε κι εμείς, αναγνωρίζοντας την προσφορά σας στην  Τέχνη και τον Πολιτισμό, όπως αποφάσισε το Δημοτικό μας Συμβούλιο.
Χαιρόμαστε πολύ που ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες εικαστικούς κατάγεται από την Κέρκυρα. Είμαστε περήφανοι για το έργο σας. Για την οικουμενικότητα του χαρακτήρα του που έχει τις ρίζες της στην ελληνικότητά του.  Για τη διαλεκτική σχέση που έχετε αναπτύξει ανάμεσα σε διάφορες μορφές τέχνης.
Και είμαστε χαρούμενοι που,  με τη σημερινή αναγόρευση σε επίτιμο δημότη της Κέρκυρας, ενισχύουμε ακόμη περισσότερο, με τρόπο ακατάλυτο, τους δεσμούς σας με την πόλη μας και το νησί μας.


ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
Πριν τα εγκαίνια της έκθεσης «των χειροποίητων βιβλίων δια χειρός Αλέκου Φασιανού» των συλλογών της Πινακοθήκης Χ. & Σ. Μοσχανδρέου, ο Δήμαρχος κ. Κώστας Νικολούζος ανεφέρθη ιδιαίτερα τόσο στον μεγάλο καλλιτέχνη όσο και στην εξαιρετική συνεργασία Δήμου Κέρκυρας και Πινακοθήκης Μοσχανδρέου, που τον Απρίλιο φιλοξενήθηκε εκεί και η έκθεση «Τρεις γενιές ελληνικής Ζωγραφικής-Χαρακτικής».
Ο κ. Χρήστος Μοσχανδρέου διαβεβαίωσε τον Δήμαρχο Κέρκυρας ότι θα συνεχισθεί η πολιτιστική συνεργασία των δύο φορέων.
Ο Αλέκος Φασιανός ιδιαίτερα συγκινημένος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και τον Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας για την τιμή που του εγένετο με την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη και τον προσωπικό του και οικογενειακό του επί 35 χρόνια φίλο του κ. Χρήστο Μοσχανδρέου για την στήριξη του σύγχρονου πολιτισμικού γίγνεσθαι.

Στην εκδήλωση παρέστησαν η Βουλευτής Κέρκυρας κ. Φωτεινή Βάκη, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Παν. Λουκόπουλος, οι τ. Βουλευτές κ. Σπ. Σπύρου, Στ. Γκίκας, οι Τοπικές Αρχές και πλήθος κόσμου.